Sfaturi utile

Alegerea dimensiunii potrivite pentru salteaua dumneavoastră

Somnul pe o saltea prea mică, mai ales când sunteți obosit, poate deveni o reală provocare. Știați că bărbații se mișcă mai des în somn decât femeile? Conform unui studiu al unei universități norvegiene, factori precum fumatul și sexul dvs. influențează cât de mult vă mișcați în timpul somnului. Cercetările mai arată că vă mișcați mai mult în somn odată cu vârsta, sau atunci când luați în greutate.

Factori importanți în determinarea dimensiunii corecte a saltelei

  1. Împărțiți patul cu altcineva?

Dimensiunea saltelei depinde de faptul dacă dormiți singur, sau dacă împărțiți patul. Dacă partenerul vă împinge spre marginea patului, atunci ați putea opta pentru o saltea mai mare. Oamenii care împart suprafața de somn aleg în general o saltea mai mare, mai ales dacă o împart cu copiii, întrucât o saltea mică ar duce la întreruperi frecvente ale somnului.

  1. Vă mișcați des în somn?

În medie, ne mișcăm în somn de 40-60 de ori pe noapte și în timp ce unii nu se mișcă prea mult, pentru cei ce o fac, poate deveni o reală problemă. Așadar, alegeți o saltea mai mare, pentru a vă mișca în voie în timpul somnului.

Conform unui studiu, oamenii cu vârste între 20 și 34 de ani își mișcă membrele în timpul somnului, mai mult decât o fac cei de peste 35 de ani. Așadar, dacă sunteți tânăr și simțiți adesea că ajungeți la marginea patului, cu siguranță este momentul să optați pentru o saltea mai mare. De asemenea, un pat mare poate îmbunătăți izolarea mișcării, întrucât atenuează din șocul produs de mișcarea partenerului, iar drept rezultat, vă puteți bucura de un somn odihnitor și neîntrerupt.

  1. Luați în calcul dimensiunea cadrului patului

Cadrul patului trebuie să se potrivească în dimensiune cu salteaua. Un cadru mai mic decât salteaua, nu o poate susține în mod corespunzător și nu doar că vă va întrerupe somnul, dar va și deteriora salteaua. Așadar, când va înlocuiți salteaua veche, cu una mai mare, luați în calcul că trebuie să schimbați în mod corespunzător și cadrul patului. Mai mult decât atât, saltelele de dimensiuni mai mari sunt mai grele, iar amplasarea lor pe un cadru mai mic va duce la deteriorarea marginilor saltelei, distrugând în cele din urmă suportul acesteia.

 

 

  1. Achiziționați salteaua pentru un copil în creștere?

Dacă achiziționați o saltea pentru copilul dvs. în creștere, atunci luați mereu în considerare o dimensiune mai mare. Nu schimbați salteaua odată la câteva luni, ci este un produs pe care îl achiziționați o dată într-o decadă. Dacă acum copilul are să spunem 13 ani, în 5 ani acesta va fi deja adult și va ajunge la înălțimea sa maximă. Veți economisi bani daca achiziționați o saltea de dimensiuni mai mari și vă veți scuti de achiziționarea alteia în doar câțiva ani.

  1. Aspecte de luat în calcul pentru lungimea saltelei

Pentru un somn odihnitor, membrele dvs. trebuie să rămână încadrate în limitele saltelei. Conform experților, salteaua dvs. trebuie să fie cu cel puțin 30 cm mai lungă decât înălțimea dvs.

  1. Aspecte de luat în calcul pentru lățimea saltelei

Pentru un somn odihnitor, cu suficient spațiu pentru mișcări de pe o parte pe cealaltă, lățimea recomandată pentru saltele este de minimum 90 cm. O saltea mai îngustă de atât vă va limita mișcările și vă va întrerupe somnul.

Oricând achiziționați o saltea nouă este indicat să luați în calcul structura dvs. corporală și stilul preferat de dormit.