Sfaturi utile

Istoria saltelelor, după materialele din care sunt fabricate

Saltele cu arcuri

Salteaua cu arcuri a fost prima saltea modernă și le-a înlocuit pe cele umplute cu fân, lână și alte materiale. A fost inventată de către Berliner Heinrich Westphal, la începutul anilor 1870. Acesta a utilizat arcuri metalice, create inițial pentru scaunele din interiorul trăsurilor trase de cai, pentru a crea un nou tip de saltea. Le oferea celor ce dormeau, o suprafață de somn fermă și elastică, ce oferea totodată susținere și putea face față compresiei.

Saltelele cu arcuri nu au fost populare la începuturile lor, dar vânzările au început să crească odată cu anii 1930. Acestea rămân populare și astăzi, deși au competiție serioasă din partea celorlalte tipuri de saltele. Procesul de producție a rămas în principiu același, dar saltelele cu arcuri au evoluat de-a lungul anilor. Saltelele cu arcuri din prezent variază în funcție de tipul arcurilor și de materialele utilizate pentru straturile de confort.

 

Saltele din spumă cu memorie

Spuma cu memorie – o spumă poliuretanică vâscoelastică – a fost inventată de NASA, în anii 1970. Aceștia voiau inițial să dezvolte un material care să poată oferi o mai bună amortizare scaunelor și protecție pentru avioane, în caz de prăbușire. A fost inițial denumită „spumă cu revenire lentă”, datorită abilității sale de compresie la cald și presiune, pentru ca mai apoi să-și revină la forma inițială.

NASA a lansat tehnologia în spațiul public în 1980, iar prima saltea din spumă cu memorie a intrat pe piață în 1991. Spuma cu memorie a fost de asemenea utilizată în mod obișnuit pentru paturile de spital, în special pentru persoanele imobile, datorită abilității materialului de a reduce punctele de presiune. Cei ce suferă de probleme cronice de spate, încă își ameliorează durerile, cu ajutorul saltelelor din spumă cu memorie.

 

Saltele din latex

Latexul provine din seva arborilor de cauciuc și a fost utilizat timp de secole întregi, pentru o gamă variată de produse. Spuma de latex – materialul utilizat pentru saltele – a fost creată în anii 1920 și are rădăcini interesante. Compania Dunlop a petrecut aproximativ cinci ani, pentru a-și da seama cum să transforme latexul într-o spumă. Se spune că omul de știință, E.A. Murphy a utilizat mixerul pentru prăjituri al soției sale, pentru a amesteca latexul în spuma pe care o știm astăzi. Procesul a adăugat bule de aer materialului, oferindu-i calitățile unice de amortizare. Prima saltea din latex a fost introdusă în 1931.

 

 

 

Saltele cu apă

Unii pretind că prima saltea cu apă a fost inventată de către persani, în jurul anului 3600 î.e.n., atunci când au umplut piei de capre, cu apă caldă. Există de asemenea exemple de structuri asemănătoare saltelelor cu apă, utilizate în cadrul unor unități medicale din secolul 19 și începutul secolului 20.

Cu toate acestea, salteaua modernă cu apă, a fost creată de către Charles Hall, în 1968, ca teză de masterat pentru Universitatea de Stat din San Francisco. Salteaua a fost foarte populară între anii 1970 și 1980, popularitate alimentată în mare parte de marketing. Saltelele cu apă alcătuiau 20% din vânzările totale de saltele, în 1986, dar în prezent ating aproximativ 5% din vânzări.