Sfaturi utile

Evoluția paturilor și saltelelor

Cum să ai randament la muncă? Folosește saltele de pat Yatas

În istoria antică

Cel mai timpuriu exemplu paleontologic pentru ceva ce se aseamănă cu o saltea, datează de acum aproximativ 77 000 de ani. Salteaua străveche a fost găsită într-o peșteră din Africa de Sud și măsoară aproximativ 91 cm / 182 cm. Are o grosime mai mică de 2.5 cm și este făcută din straturi de trestie și papură. „Așternuturile” erau formate din frunze și ierburi, iar vechii Homo Sapiens, care foloseau cel mai probabil salteaua, adăugau de asemenea și plante ce acționau ca repelente naturale, împotriva insectelor, precum țânțarii.

Pe măsură ce omenirea a evoluat, au evoluat și suprafețele de dormit. Multe culturi au început să își ridice saltelele de la sol. Undeva între 3000 și 1000 î.e.n., egiptenii antici au creat suprafețe ridicate, făcute din lemn, pentru a se proteja împotriva dăunătorilor și a șerpilor de pe sol. Cei mai înstăriți aveau paturi făcute din abanos, pe care le decorau uneori cu bijuterii. Saltelele erau de obicei făcute din lână, iar așternuturile erau făcute din in. Unii aveau chiar și „perne”, care erau de fapt doar un suport pentru cap, din lemn sau piatră.

În istorie

Similar egiptenilor, romanii își ridicau și ei saltelele de pe pământ și adesea aveau nevoie să utilizeze o scară ca să ajungă la ele. Ca adaos la lemn, unii romani aveau paturile făcute din metal sau fildeș. Saltelele erau susținute cu funii sau sfori. Romanul de rând folosea o saltea umplută cu trestie sau paie, pe când cei bogați foloseau lână sau pene, și multe straturi de cearșafuri și pături. Paturile erau adesea utilizate nu doar pentru somn, ci serveau și ca loc de socializare și de cinat.

Paturile din Grecia antică erau similare celor din Roma, iar grecii puneau confortul mai presus de orice. Kline, care se aseamănă cu canapelele, cu o tăblie de pat ridicată erau utilizate pentru șezut, pentru dormit și pentru servit masa. Grecii înstăriți aveau mai multe kline-uri, pentru diferite utilizări, iar unele erau decorate și tapițate cu materiale scumpe.

În țările estice, în special Japonia, Coreea și China, paturile au rămas pe sol pentru vreme îndelungată. Multe activități, precum șezutul, mâncatul sau somnul aveau loc pe sol, deoarece acesta ținea de cald iarna și era răcoros vara. Paturile precum kang-ul din China erau formate din cărămizi sau lut, care erau încălzite pentru a ține de cald celui ce dormea pe ele.

Istorie medievală

Paturile erau relativ simple în perioada medievală timpurie și erau de obicei făcute din lemn. Saltelele erau umplute cu paie și materiale similare și erau așezate pe cadre de lemn. Cei săraci încă dormeau adesea pe grămezi de paie, fân sau frunze, pe sol. În jurul secolului al 12-lea, paturile au început să fie decorative și serveau ca simbol al bunăstării. Cadrele de pat erau decorate cu sculpturi și picturi, în timp ce așternuturile – și chiar saltelele – erau brodate.

Renaștere și istorie modernă

Odată cu secolul al 15-lea, paturile din Europa de Vest aveau de regulă o tăblie la cap, și două coloane la capul patului, care susțineau un baldachin. Aceste paturi erau foarte mari, adesea de 244 cm / 214 cm, astfel încât să poată dormi mai multe persoane în ele. Draperiile încadrau de regulă toate cele patru laturi ale patului. În secolul al 16-lea, paturile au căpătat și mai mult un rol decorativ.

Paturile din secolele 17 și 18 au atins apogeul în ceea ce privește rolul decorativ. Pentru cei bogați, acestea erau împodobite cu draperii scumpe și serveau ca simbol al statutului. Regele Luis al XIV-lea era renumit pentru cele 413 paturi ale sale și era o adevărată onoare să îl poți vizita în dormitorul său.

Paturile au devenit mai simple în secolul al 19-lea. Saltelele s-au transformat și ele odată cu introducerea arcurilor, în 1870, iar cadrele de metal au devenit mai populare. La începutul secolului 20, paturile și saltelele au putut fi produse în masă pentru prima dată, făcându-le astfel mai accesibile.