Saltelele din spumă cu memorie și cele din latex sunt adesea comparate, întrucât ambele sunt compuse din straturi de spumă ce se ajustează la conturul corpului. Spuma cu memorie este mai accesibilă, în timp ce latexul este mai durabil; cu toate acestea, spuma cu memorie poate reține căldura corpului, iar saltelele din latex sunt grele și dificil de mutat.
Ce este spuma cu memorie?
Spuma cu memorie a fost creată de inginerul aeronautic Charles Yost, în cadrul unui contract încheiat cu NASA, la mijlocul anilor ’60, ca protecție pentru scaune, în cazul accidentelor.
Pentru a crea spuma cu memorie, producătorii folosesc spumă poliuretanică, la care adaugă diferite substanțe chimice. Spuma vâscoelastică rezultată se conformează presiunii corpului, sau căldurii acestuia, dar își revine la forma inițială odată ce presiunea este îndepărtată.
Saltelele din spumă cu memorie au o structură alveolară deschisă care îmbunătățește aerisirea. Unii producători scufundă spuma în geluri răcoritoare.
Ce este latexul?
Răspunsul la această întrebare depinde de tipul de saltea de latex, întrucât există trei categorii: latex natural, latex sintetic și latex mixt.
Pentru a crea o spumă din latex natural, producătorii folosesc seva arborelui de cauciuc. Aceasta merge către procesele aplicate de Dunlop, sau Talalay, pentru crearea spumei de latex. Dintre cele două variante, latexul Dunlop este mai dens și mai ferm, făcându-l să reacționeze mai puțin la mișcare.
Latexul sintetic este făcut din substanțe petrochimice, pentru a imita cât mai bine latexul natural. Această procedură scade costurile de producție, dar creează un material mai puțin durabil decât latexul natural.
Latexul mixt este un amestec al primelor două tipuri, oferind avantajele unei saltele de latex natural, la un preț rezonabil.
Latex vs. spumă cu memorie : avantaje și dezavantaje
Avantajele saltelelor din spumă cu memorie
Eliberează presiunea
Spuma cu memorie se mulează după forma corpului, ceea ce duce la eliberarea punctelor de presiune.
Izolează mișcarea
Spuma cu memorie împiedică propagarea mișcării pe suprafața saltelei. Cei ce au un somn agitat și împart patul cu partenerul/a ar trebui să încerce o saltea din spumă cu memorie.
Sunt hipoalergenice
Structura densă a spumei cu memorie rezistă în mod natural acumulării de praf, acarieni și alți alergeni. Cei ce sunt alergici la materiale naturale, precum lâna, pot dormi liniștiți pe o saltea din spumă cu memorie.
Dezavantajele saltelelor din spumă cu memorie
Rețin căldura
Densitatea saltelelor din spumă cu memorie poate face dificil pentru material să disperseze căldura corpului. Mulți producători abordează această problemă prin adăugarea de canale pentru aer, prin decupaje, sau infuzii în materiale conductoare, precum geluri.
Au un miros neplăcut
Unele saltele din spumă cu memorie au un miros chimic neplăcut la început, dar acesta dispare între trei și șapte zile.
Nu au suport pe margini
Prin natura lor, saltelele din spumă cu memorie iau conturul corpului, astfel că acestea cedează sub greutate atunci când vă așezați la margine.
Au un timp de răspuns lent
Unele saltele din spumă cu memorie răspund mai lent decât altele, întrucât formula variază de la un brand la altul. Saltelele de calitate mai slabă își pot reveni la forma inițială chiar și într-un minut, dându-i senzația celui care doarme, că este blocat în spumă. Saltelele din spumă de calitate își revin la forma inițială în câteva secunde.
Avantajele saltelelor din latex
Sunt elastice
Latexul este un material mai elastic decât spuma cu memorie.
Sunt durabile
Aceasta variază în funcție de tipul latexului. Saltelele din latex natural au o durată de viață de aproximativ 15 ani, în timp ce saltelele din latex mixt au o durată de viață între 6 și 10 ani. Ca și comparație, în medie, o saltea din spumă cu memorie ține aproximativ 7 ani.
Sunt personalizabile
Multe saltele din latex au un fermoar lateral, ceea ce permite curățarea acestora.
Sunt organice
Saltelele din latex natural sunt fabricate fără adăugarea de substanțe chimice, iar recoltarea materialelor are un impact minim asupra mediului. În plus, multe branduri de saltele din latex utilizează și alte materiale naturale, precum lâna și bumbacul.
Dezavantajele saltelelor din latex
Sunt prea elastice
Elasticitatea latexului are minusurile sale atunci când împărțiți patul cu partenerul/a, deoarece absoarbe mișcarea, dar nu poate opri transferul mișcării în același mod în care o face salteaua din spumă cu memorie.
Au un miros puternic
Saltelele din latex natural pot avea un miros puternic de cauciuc atunci când sunt noi.
Prețul
Saltelele din latex natural sunt printre cele mai scumpe.