Sfaturi utile

Durata de viață a saltelelor

Saltea YATAS BEDDING - Blue Star

 

Cele mai bune saltele au o durată de viață între 7 și 10 ani. Cât va ține o saltea depinde de materialele din care este fabricată și cât de bine o întrețineți.

Ce durată de viață au diferite modele de saltea?

Materialele ce compun salteaua îi afectează durata de viață, deoarece fiecare material se uzează în mod diferit. Majoritatea saltelelor au o durată de viață între 5 și 10 ani.

Saltelele din spumă cu memorie

Spuma cu memorie este sensibilă la presiune și căldură, tocmai motivul pentru care ia forma corpului dvs. Durata de viață a unei saltele din spumă cu memorie depinde de calitatea spumei. Multe saltele din spumă cu memorie rezistă doar șapte ani, deși, o saltea de calitate poate rezista și peste un deceniu.

Deși există câteva diferențe între saltelele din spumă cu memorie și cele cu gel, durata lor de viață este asemănătoare; o saltea cu gel și spumă cu memorie ar trebui să reziste la fel de mult ca o saltea din spumă cu memorie, standard.

Saltelele din latex

Există două tipuri de saltele de latex și anume din latex natural, sau sintetic. Latexul natural este fabricat din seva arborelui de cauciuc, în timp ce latexul sintetic este fabricat din compuși chimici.

Dintre cele două, cea mai trainică este cea din latex natural, cu o durată de viață de 15 ani, sau mai mult, pe când cea din latex sintetic rezistă undeva între 6 și 7 ani.

Saltelele cu arcuri

O saltea cu arcuri are un strat de spirale, învelit între două straturi de amortizare. Atunci când vă așezați pe o saltea cu arcuri, faceți compresie pe acestea, iar în cele din urmă se vor slăbi și se vor uza, în special dacă salteaua este destinată persoanelor supraponderale. În medie, durata de viață a unei saltele cu arcuri este de cinci-șase ani, deși o saltea de calitate inferioară își poate pierde susținerea în doar trei ani.

Saltelele hibrid

Producătorii de saltele au combinat elemente ale saltelei cu arcuri, cu elemente ale saltelei din spumă cu memorie, pentru a crea saltelele hibrid. Acestea au un strat de bază cu arcuri, la care se adaugă 5-7 cm de spumă, de regulă spumă cu memorie.

O saltea hibrid are o durată de viață medie de șapte ani. La fel ca saltelele cu arcuri, saltelele hibrid au tendința de a se lăsa, pe măsură ce arcurile se uzează.

Când este cazul să înlocuiți salteaua ?

Uneori este evident că salteaua trebuie înlocuită, dar alte dăți, semnele sunt mult mai subtile.

 

Pierderea formei

Multe saltele se deformează pe măsură ce se învechesc materialele. Saltelele cu arcuri și cele hibrid se deformează adesea, deoarece se uzează arcurile, iar cele din spumă cu memorie se deformează din cauză că spuma se înmoaie și rămâne presată.

Salteaua este murdară

Dacă observați semne de mucegai pe saltea, nu vă pierdeți vremea încercând să le curățați, deoarece vă puteți îmbolnăvi. Este cu mult mai sănătos pentru dvs. să înlocuiți salteaua. Chiar dacă salteaua pare curată la exterior, se prea poate ca aceasta să nu fie la fel de curată și în interior, fiind un mediu propice pentru dezvoltarea acarienilor. Acarienii sunt creaturi microscopice, care se hrănesc cu piele moartă, iar dejecțiile lor pot agrava alergiile. Așadar, dacă simțiți că vi s-au înrăutățit alergiile, motivul ar putea fi chiar salteaua dvs.

Nu aveți un somn odihnitor

Modul în care vă simțiți atunci când vă treziți este o altă modalitate prin care puteți stabili daca este sau nu timpul să înlocuiți salteaua. Dacă vă treziți cu dureri mai mari decât aveați când ați mers la culcare, acesta este cu siguranță un semn că salteaua nu vă mai oferă nivelul potrivit de suport.

Dacă vă treziți neodihnit și cu dureri de cap, acesta poate fi de asemenea un semn că aveți nevoie de o nouă saltea.