#1. Salteaua dvs. are 7-10 ani
Cercetările au descoperit că saltelele au o durată de viață de aproximativ opt ani, dar aceasta variază în funcție de producător, de tipul saltelei, dacă dormiți singur sau cu un partener și de felul în care dormiți. Dacă sunteți o persoană mai corpolentă, salteaua dvs. se va deteriora mai repede decât sugerează recomandările producătorului. Saltelele nu sunt proiectate să reziste pentru totdeauna, iar uzura excesivă va duce la degradarea rapidă a produsului. Produsele inferioare nu rezistă foarte mult, dar chiar și saltelele de înaltă calitate au o durată de viață maximă și vor trebui înlocuite la un moment dat. Dacă salteaua dvs. este veche, acesta este primul semn că trebuie să o înlocuiți.
#2. Salteaua este lăsată
Dacă salteaua are o adâncitură de forma corpului dvs., acesta este un semn de uzură. Lăsarea saltelelor se produce indiferent de materialul din care sunt făcute, iar acest lucru este vizibil în zona în care dormiți și la margini. Fie că sunt făcute cu fibre sau cu spumă, toate materialele cedează la un moment dat, iar cu cât salteaua este lăsată mai mult, cu atât mai mult disconfort veți experimenta. Saltelele lăsate pot întrerupe somnul și pot cauza dureri. Dacă miezul saltelei dvs. cu spumă cu memorie este prea moale, veți simți efectul „de hamac”.
#3. Coloana dvs. nu este aliniată corect în timpul somnului
Indiferent cât de nouă sau veche este salteaua dvs., dacă nu oferă aliniere și suport corect coloanei, nu veți avea parte de un somn odihnitor. Pentru cei ce dorm pe spate sau pe burtă, curbura naturală în formă de S a coloanei trebuie să fie evidentă atunci când vă întindeți pe saltea. Dacă este aplatizată sau dimpotrivă, exagerată, aceasta înseamnă că salteaua nu vă aliniază coloana într-un mod corect.
Pentru cei ce dorm pe o parte, coloana dvs. trebuie să fie dreaptă de la gât și până jos, pentru un suport corect. O pernă bună poate corecta problemele minore, dar dacă puteți introduce o palmă în spațiul dintre corp și saltea, acesta este un semn că aveți nevoie de un tip diferit de saltea.
#4. Salteaua nu este confortabilă
A ști dacă salteaua este confortabilă sună ușor și logic, dar mulți oameni se adaptează pur și simplu la disconfort. Dacă simțiți că dormiți mai bine pe o saltea de hotel, sau a unui prieten, înseamnă că patul de acasă nu este suficient de confortabil.
Partea superioară a saltelei dvs. este formată din „straturi pentru confort” care ar trebui să asigure suport spatelui dvs. și să amelioreze presiunea asupra acestuia, dar acestea se deteriorează în timp și duc la un somn de proastă calitate și la dureri.
#5. Vă treziți înțepeniți și cu dureri
Somnul de slabă calitate poate contribui la dureri cronice de spate. Dacă vă treziți înțepenit în fiecare zi, salteaua dvs. poate fi parte a problemei. Dacă durerea de spate este mai puternică după ce vă treziți, dar se ameliorează la întinderi și mișcare, acesta este un semn că salteaua dvs. cauzează durerea, sau contribuie la exacerbarea ei.
O saltea fermă nu este neapărat soluția. Un studiu al fundației Kovacs din Mallorca a descoperit că saltelele cu duritate medie spre mare au furnizat mai mult confort pentru cei ce sufereau de dureri cronice de spate. Experții recomandă să încercați diferite tipuri de saltele înainte de a achiziționa una.
#6. Astmul și alergiile se înrăutățesc
Dacă nu este sezonul alergiilor, atunci singurul motiv pentru exacerbarea simptomelor astmului sau alergiilor este salteaua pe care o folosiți. Aspirarea saltelei și întoarcerea sa frecventă pot reduce praful și acarienii, iar dacă nici aceasta nu vă ameliorează simptomele, înseamnă că e timpul să achiziționați o nouă saltea.
# 7. Ați luat în greutate sau ați slăbit
Cei ce slăbesc, sau iau în greutate semnificativ pe durata ciclului de viață al saltelei, îi modifică în mod considerabil eficiența acesteia. Un studiu canadian a concluzionat că, atât somnul de slabă calitate, cât și somnul în exces se datorează luării în greutate, așadar, calitatea somnului și greutatea sunt interconectate.