Sfaturi utile

Ce trebuie să știți dacă preferați să dormiți pe spate

Atunci când vine vorba despre somn, poziția în care dormiți poate fi ultimul lucru la care vă gândiți, dar aceasta poate fi mai importantă decât vă imaginați. Poziția de somn, nu doar contribuie la nivelul de confort, dar are în același timp un puternic impact asupra sănătății generale și a stării de bine. Petreceți o perioadă semnificativă de timp, din fiecare noapte, într-o anumită poziție de dormit, care, în schimb, influențează cât de bine și cât de mult dormiți și afectează totodată felul în care vă simțiți a doua zi.

Există un număr de factori ce influențează poziția preferată de somn, iar aceștia includ vârsta, sexul și durerile de spate, cât și afecțiunile articulare preexistente.

Beneficiile somnului pe spate

Încurajează alinierea coloanei vertebrale

Poziția de dormit pe spate încurajează o postură naturală și sănătoasă, care poate reduce riscul de a vă trezi dimineață cu înțepeneli și dureri. Aceasta devine și mai eficientă dacă utilizați o pernă mică, pe care să o țineți sub genunchi, deoarece reduce tensiunea exercitată asupra spatelui.

Reduce durerea cronică și inflamația

Deoarece poziția de dormit pe spate reduce presiunea și compresia, poate ajuta la ameliorarea durerilor cronice date de artrită și alte afecțiuni inflamatorii. Atunci când dormiți pe spate, greutatea corpului este uniform distribuită, aplicând mai puțină tensiune pe punctele de presiune.

Ajută la eliberarea sinusurilor

Cei ce se confruntă cu alergii sau presiune în sinusuri constată că somnul pe spate, cu capul și gâtul ridicate îi ajută să respire mai ușor.

Îmbunătățește calitatea pielii

Cea mai simplă metodă de a preveni ridurile de pe față și gât este de a dormi pe spate, deoarece pielea nu este presată de perne sau așternuturi.

Dezavantajele somnului pe spate

Deși există multe beneficii practice ale somnului pe spate, există și câteva potențiale pericole. Unul dintre cele mai importante lucruri care trebuie luate în considerare, de către cei ce dorm pe spate este acela că limba poate să blocheze căile aeriene, iar aceasta ar putea fi o reală problemă pentru cei ce suferă de apnee. Un alt lucru demn de luat în considerare este că această poziție favorizează sforăitul, ceea ce poate duce la un somn mai puțin odihnitor.

Cum să vă învățați să dormiți pe spate

Deși înclinația dvs. naturală ar putea fi să dormiți fie pe o parte, fie pe stomac, nu este imposibil să obțineți câteva dintre beneficiile oferite de dormitul pe spate.

 

Asigurați-vă ca folosiți salteaua potrivită

Primul pas este acela de a vă asigura că aveți o suprafață de dormit rezonabil de fermă. Saltelele plușate pot fi folositoare pentru cei ce dorm pe o parte, dar pentru cei ce dorm pe spate, pot da senzația de cufundare în saltea. Așadar, achiziționați o saltea mai fermă. Avantajele posturii apar doar atunci când utilizați o saltea destul de fermă, cât să vă susțină spatele și să prevină efectul de hamac, care conduce la alinierea greșită a coloanei vertebrale. Deși există anumite modele de saltele din spumă cu memorie care ar putea fi potrivite, cele mai bune alegeri pentru cei ce preferă somnul pe spate sunt saltelele cu arcuri și cele din latex.