Ce înseamnă hipoalergenic?
Hipoalergenic, care înseamnă „sub limita normală” sau „ușor” alergenic este un termen ce a fost folosit pentru prima dată în cadrul unei campanii pentru produse cosmetice, în 1953. Astăzi este folosit pentru a descrie obiecte (în special produse cosmetice și textile) care cauzează, sau pretind să cauzeze mai puține reacții alergice.
Pentru o saltea, hipoalergenic înseamnă că este sigură pentru oamenii ce suferă de alergii – deși aceasta nu constituie o garanție. Salteaua va reduce alergiile prin împiedicarea pătrunderii acarienilor, în interiorul acesteia.
Ce sunt acarienii?
Temutul acarian este unul din cei mai comuni declanșatori ai reacțiilor alergice. De fapt, fecalele sale microscopice sunt cele care cauzează alergiile, iar patul dvs. este locul în care îi place cel mai mult să trăiască.
O saltea tipică, uzată conține între 100 000 și 10 milioane de acarieni. Având în vedere că o persoană lasă în medie 454 grame de piele descuamată, pe an – majoritatea pe pat – și că un adult normal transpiră aproximativ 285 ml în fiecare seară este ușor de înțeles de ce patul devine mediul preferat al acarienilor. Toată acea umezeală, căldură și mâncare, vor face ca salteaua, în special una veche, să se transforme într-un adevărat focar.
Cum poate fi îmbunătățit dormitorul?
Dacă faceți parte dintre nefericiții ce suferă de lăcrimare, dacă vă curge nasul sau vă mănâncă, și dacă strănutați după o noapte petrecută în pat, ce puteți face pentru a îmbunătăți situația?
Este foarte important să luați în calcul schimbarea vechii saltele, sau a patului, dacă au o vechime de 7 ani sau mai mult. O saltea care arată în regulă ar putea să nu mai ofere nivelul de confort sau suport, pe care ar trebui să le ofere în mod normal.
Pentru saltelele care sunt încă relativ noi și care încă se comportă bine, aerisirea lor în fiecare dimineață, precum și curățarea lor și a pernelor și păturilor vor ajuta la eliminarea condițiilor în care se dezvoltă acarienii.
Este de asemenea foarte important să vă asigurați că dormitorul dvs. este bine ventilat: în era centralelor termice și a geamurilor termopan se întâmplă destul de rar să adie câte o briză de aer curat, dar aceasta ar ajuta la combaterea problemei, cât și la obținerea unui somn odihnitor.
Pentru cei ce își fac griji că ferestrele deschise vor permite intrarea polenului este bine de ținut minte că, alergiile create de acarieni sunt mult mai grave decât cele create de polen. Astmul ucide oameni, pe când febra fânului nu, așa că ventilația este foarte, foarte importantă.
Care tip de saltea este cel mai bun?
Dacă vă gândiți să achiziționați o saltea nouă, atunci ați putea lua în calcul diferitele opțiuni de saltele cu spumă, întrucât tind să adăpostească mai puțini acarieni decât saltelele clasice cu arcuri, ale căror straturi de umplutură includ păr de cal, lână, etc.
Spuma de latex este derivată din seva arborelui de cauciuc și este cunoscută pentru proprietățile sale antimicrobiene, antifungice și hipoalergenice. Este alcătuită dintr-o structură de celule deschise, ce permit spumei să respire, disipând umezeală și menținând interiorul saltelei uscat. Spuma cu memorie, spuma cu gel și poliuretan, deși nu dețin proprietăți antimicrobiene, reprezintă opțiuni bune, întrucât structura lor celulară nu constituie un mediu atrăgător pentru dezvoltarea acarienilor.
Ar trebui de asemenea să luați în considerare achiziționarea unei saltele, a cărei husă a fost tratată cu substanțe anti-bacteriene, sau puteți folosi o protecție de saltea ce deține o barieră adițională împotriva alergenilor.