Sfaturi utile

Ce trebuie să luați în considerare când alegeți grosimea saltelei

Ce trebuie să luați în considerare când alegeți grosimea saltelei

Dacă vă doriți o saltea confortabilă și durabilă, aceasta ar trebui să aibă o grosime de cel puțin 20 cm, care să includă un minim de 5-7 cm pentru stratul de confort și 12-15 cm pentru stratul de bază. De regulă, cu cât este mai groasă o saltea, cu atât mai moale se simte.  În cele ce urmează vom discuta factorii ce trebuie luați în considerare atunci când vă decideți asupra grosimii saltelei dvs.

Poziția de somn

  • Dacă dormiți pe o parte: cele mai bune saltele, pentru cei ce dorm pe o parte sunt în general cele cu o grosime de 30-35 cm și oferă o bună susținere în zona umerilor și a șoldurilor. Aceste zone poartă întreaga greutate a corpului, atunci când dormiți pe o parte. Straturile de confort furnizează amortizarea necesară pentru reducerea acumulării tensiunii în umeri și șolduri.
  • Dacă dormiți pe spate: cei ce dorm pe spate au nevoie de o saltea cu grosimea de 25-30 cm, pentru a le fi susținută curbura coloanei. Nealinierea coloanei agravează durerile de spate, de gât și accentuează înțepeneala mușchilor. O saltea de 25-30 cm, cu un strat de bază gros și un strat de confort mai subțire, vă va susține spatele în mod corect.
  • Dacă dormiți pe burtă: cei ce dorm pe burtă au nevoie de o saltea groasă de 25 cm pentru a reduce riscul alinierii greșite a coloanei. Saltelele cu un strat de confort mai subțire vor furniza o suprafață de somn mai fermă, opunând de asemenea rezistență la compresia abdomenului.
  • Dacă aveți un stil combinat de somn: cei ce dorm în poziții combinate se simt cel mai bine de obicei cu o saltea cu o grosime de 30 cm, ce are o fermitate medie. Din moment ce pozițiile de somn se schimbă pe parcursul somnului este nevoie de o saltea ce oferă un echilibru între fermitate și moliciune.

În funcție de greutatea corporală

Grosimea unei saltele și materialele utilizate la fabricarea sa determină modalitatea în care aceasta va răspunde greutății corpului dvs. Va trebui să alegeți o saltea care să vă susțină corpul în mod corect, pentru un somn odihnitor, iar această alegere este parțial determinată de greutatea dvs.

  • Pentru cei cu greutate redusă (mai puțin de 59 kg): saltelele cu o înălțime de 30 cm, sau mai groase, reprezintă o opțiune potrivită pentru persoanele mai slabe. Straturile de confort mai groase iau forma corpului, ameliorând durerile din punctele de presiune
  • Pentru cei cu greutate medie ( de la 59 la 105 kg): persoanele cu o greutate medie ar trebui să aleagă o saltea cu o grosime de 25-30 cm, în funcție de poziția de somn pe care o adoptă. Atunci când achiziționați o saltea groasă, verificați materialul utilizat pentru fabricarea fiecărui strat, pentru a înțelege modul în care aceasta se va comporta. Persoanele de greutate medie se simt de regulă confortabil pe o saltea de fermitate medie.
  • Pentru cei supraponderali (peste 105 kg): persoanele supraponderale ar trebui să aleagă o saltea cu o grosime între 30 și 35 cm, cu un strat de confort de minimum 15 cm.

Dacă dormiți singur sau cu partenerul/a

Saltelele mai groase, care au multe straturi și un strat de bază înalt, pot oferi un suport mai bun decât saltelele subțiri. Dacă împărțiți patul cu altcineva, salteaua suportă o presiune mai mare decât dacă ați dormi singur, așadar veți avea nevoie de o saltea groasă de cel puțin 25-30 cm.

În funcție de problemele medicale existente

Persoanele care suferă de probleme de sănătate, precum dureri de spate, ar putea avea nevoie de saltele mai dure, cu straturi de confort mai subțiri. Saltelele cu o grosime de 20-30 cm și o duritate medie sunt indicate celor ce suferă de probleme de spate. Aceste saltele sunt suficient de ferme cât să vă susțină spatele și cât să prevină cufundarea și toate acestea în timp ce sunt suficient de moi pentru a se mula după curbura naturală a coloanei.

Cei ce suferă de artrită, dureri de umeri, sau de șold necesită saltele mai moi, pentru amortizare în zonele de presiune. Saltelele cu o grosime de 30-35 cm reprezintă o bună opțiune pentru acest tip de nevoi.