Sfaturi utile

Cum afectează vârsta tipul de saltea de care avem nevoie?

Pe măsură ce îmbătrâniți, încheieturile încep să arate semnele vârstei și activității lor. Spatele devine adesea mai rigid, din cauza coloanei vertebrale, ce nu se mai mișcă la fel de fluid, ceea ce face să fie mai greu să vă aplecați pentru a ridica ceva de pe jos, și chiar și suitul, sau datul jos din pat devin mult mai dificile.

Problemele cu datul jos din pat – și mai puțin cele cu suitul în pat – se datorează faptului că multe saltele nu au marginile destul de ferme. Primul lucru care cedează la o saltea este marginea, chiar dacă aceasta a fost proiectată cu margini mai rezistente. Paturile cu saltele din latex, sau spumă cu memorie, nu sunt întotdeauna cele mai bune alegeri pentru oamenii ce întâmpină probleme atunci când se suie în pat, deoarece multe branduri nu folosesc margini rigide pentru aceste tipuri de modele.

O saltea cu arcuri, cu designul său încadrat, oferă un suport mult mai eficient. Lăsarea saltelei pe margini tinde să afecteze saltelele din latex și din spumă cu memorie, în primul rând, deoarece duritatea lor în sine durează cel mult 3-5 ani. Saltelele cu arcuri au și ele, mai devreme sau mai târziu probleme cu arcurile ce țâșnesc prin saltea, dar folosirea unui topper elimină toate aceste neplăceri.

Dacă aveți probleme cu durerile de spate, atunci s-ar putea să aveți nevoie de o saltea diferită. Salteaua trebuie să vă susțină coloana și curbura sa naturală. În cazul saltelelor prea ferme, acestea susțin forma coloanei, dar lipsa moliciunii poate cauza dureri de spate în plus. Pe de altă parte, o saltea prea moale este foarte plăcută la atingere, dar se poate să înrăutățească și ea durerile de spate.

Salteaua din latex este o soluție interesantă pentru durerile de spate, deoarece se poate selecta nivelul de fermitate dorit. Ca alternativă, un model de saltea cu arcuri reprezintă un mix bun între suport pentru spate și flexibilitate.

Poziția de somn reprezintă un alt factor în toată această ecuație, întrucât poate crea probleme oamenilor mai în vârstă. Dacă doriți să achiziționați o saltea pentru o rudă sau cunoștință în vârstă, ar trebui să luați în considerare cumpărarea uneia, în funcție de poziția de dormit.

Pentru cei ce obișnuiesc să doarmă pe o parte este mai ușor să ajungă la marginea patului, să se răsucească și să se ridice la marginea patului; salteaua nu trebuie să fie prea dură, deoarece va exercita presiune pe cușca toracică.

Pentru cei ce dorm pe stomac este mai dificil să se simtă relaxați, deoarece întreaga greutate apasă pe stomac și cap; veți avea nevoie de o pernă mai subțire pentru a vă simți confortabil.

Pentru cei ce dorm pe spate, poziția oferă suport pentru spate și necesită doar o simplă răsucire pentru a vă da jos din pat dimineața. Cei ce dorm pe spate au nevoie de o saltea de duritate medie, și de preferat o pernă moale.

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să recunoașteți momentul când o saltea pur și simplu nu se mai potrivește vârstei dumneavoastră, și să luați totodată în calcul schimbarea poziției de somn, pentru a vedea dacă vă ajută sau nu.